Tuesday, November 20, 2012

Koleksi gambar kenkwan sealiran memikat.....

gambar2 nih saya abadikan sewaktu salah satu majlis open house raya di rumah saya sikit masa dulu......harapan saya semoga kenkawan yg mengenali saya jauh dan dekat gembira....ceria....maju sentiasa.....sekiranya pernah terlebih kata ato menyinggung perasaan anda secara sedar atopon tidak....mohon ampun dan maaf ikhlas dari saya.......sementara belum tertutup mata......bersama kesempatan yang ada.........insyaallah...





















Monday, November 19, 2012

Le~Tour Of Felda Lorry Tanker..........

Pikat di sangkor menguku selllalu……..salam sejahtera seluruh tanah melayu,bersambung kisah dari yang terdahulu~


selesai sudah SPM berlalu,apa nk bikin nasib tak menentu……result dijangka beroleh gred~1,mana nk tau satu subjek kantoi ke gred~2 selallu..

Nak apply IPT memang xlaku….terpaksa ler berjuang di Form~6 dahulu…Berpatah balik semula bersekolah Form~6 di Sek.Men.Keb.Maran,tinggal bersama mak dan ayah saya di Felda Kg.New Zealand,Maran....Pahang

,Pada peringkat awal memang memberangsangkan…tp semakin hari semakin boring….AAAAAHHHHhhhhhhh menyampah suda asik2 baca buku jew,

mikat burung….mancing ikan lagi bes…….pasai nk ilangkan stress paler otak tu ler aktiviti harian saya,tp lebih kepada mikat burung terkukur ler….

Tapi ini kali stail suda berubah…….pesen tangkap…tanda dan lepas…..hat betul2 hoooliauuuww jer simpan ladung,tu pon xtambat2 juga….

public saja da ladung saya…sapa nk tambat amik jer ler dalam ladung…tiada tumpuan sepenuhnya pada pelajaran lagi,tp demi memenuhi suruhan mak ngn ayah,

saya gagahkan juga….kalo duduk kat umah sesajew lagi ler bernanah telinga bebel dek mak saya….Biasa ler konflik jiwa remaja..duduk di rumah da xde bahagia…

tambah ler pulob Cinta Monyet terputus juga….lagi ler parah terasa jiwa…mandi xbasah…mkn xkenyang ler kohnonnya,dlm waktu yg sama berkenalan

dgn abg2 Felda Tanker Lorry Driver…….hooommm panjang ler langkah juga,setiap hari cuti ato hujung minggu,I follow selalu dema2..,makanya de~tour of

palm oil factory lew….satu malaya saya ronda,dlm belajar2 memandu lorry tanker……cetok terkukur tidak dilupa…sentiasa dibawa ke mana sahaja,

pendekkata kebiasaannya ketika depa menunggu giliran utk mengisi minyak sawet ke dalam tanker,saya akn turun mengusung cetok sebelum depa masuk ke pintu kilang

sawet tersebut,makanya banyak ekor juga terkukur yg saya tangkap dari pelbagai tempat….di antaranya gugusan felda jengka,Padang Piol,Cini,Lepar utara & hilir,

Ciku,Keratong,Palong,Soeharto,entah apa2 nama saya pon xingat suda…..area Bukit besi,trengganu….area johor…area perak....selangor round de malaysia ler katakan…

Dan setelah selesai urusan isian minyak ke dlm tanker,depa pandu keluar kilang dan berhenti di kawasan yg telah ditanda tempat saya turun tadi………phhoooooooommm……phooommmm…phhoommm hon dibunyikan



sepantas kilat saya berkemas racik dan pikat meluru ke arah lori,begitu ler tabiat yg diperaktikkan selalu ketika itu

Biasa ler driver lori nih xtentu kenkadang dlm perjalanan singgah di mana2 sahaja utk tujuan mkn or mandi,kebiasaannya area kwsan or laluan kg ler…

Telinga musti peka…….berhenti punya jam ada bunyi jer terus usung cetok tew…..

Itu ler kijaan or habitat saya semasa Lower six and Upper six…oloooooooosss kalo nak ceta dedulu pikat bunyi 3 4ketul jah sampai sellalu.....tak tau ler pula samada pikat bagus ker or burung utan tak celir..

kadang sementara tunggu lori tanker settle tew……3eko juga ler tapau…..tp bkn yg kompom chanteek ler…..hat sayo2 bikin pepanas pikat jew..

Hooommmm….itu kira hari2 cuti ler outstation……kalo hari2 biasa sekolah waktu pagi…..waktu ptg tew sempat ler juga selaman dua tetepi kg…..

Kenkadang terserempak juga ngn pemikat tempatan masa outstation….kata dema~tak payah ler dik….sini burum chelir……Jwp saya~ngajo2 jer bang….jwpan paling selamat ler tew…

Padahal tapau jugew…..maybe pikat dema2 burung utan tu sellalu dengo makanya edok ler burung hutan heran ngn pikat dema tew…..sekali dengo suara pikat hat xpernah dengoo…hooommm bellebusss masuk jut yew…

Akhirnya….result STPM keluar,saya da mengagak ini kali musti melingkup punya pasai bnyk paper yg xberjawab……ape markah pemeriksa nk kasi yew….

Hat kepujian…..subjek Ekonomi ngan Geografi…2item subjek jer ok hat lain k.o xjadi juga der…kihkih mamphooos saya kali nih….

Saya khabarkan kpd mak dan ayah result cukup2 mkn jew…..nanti ler saya pikir2 nk apply memaner…….suspen suda….

Bermula dari result keluar tew….rasmi ler saya jd kelendan lori tanker yg biasa saya follow tew…..,hoooooommm jenjarang dos ader kat umah tew,ikut lori tanker sepenuh masa,aktiviti memikat sentiasa……hari cuti kalo lagi ler menggila….Tanpa saya jangka suatu hari,brader2 tanker driver brainwash saya xdak kesian~kata depa..kalo tau



nak kijaan kelindan lori maka xpayah ler bersusah2 kau sekolah menghabiskan duit mak ayah dari dulu,tersentap gak saya….awat tetiba jadi lagu nim???

Setelah disiasat ternyata ayah saya sudah table talk ngn dema2 suh nasihatkan saya mana yg perlu……kata dema lagi,walopon result STPM saya xbole pakai,acer cuba terai test pakai sijil SPM apply IKM kalo ang da malas sngt nk baca buku,sana banyk amali…..lagi pon contoh banyak katanya lepasan IKM bole hidup lebih senang dari driver tanker.....



Maka saya pun apply IKM…..dan nasib baik juga dpt jawapan positif diterima dlm bidang Penyaduran Sadur Logam…..yang mana ketika itu hanya di Johor Baharu sahaja di dlm Malaysia yg menawarkan kursus tersebut.....selain Filipina yg ada di rantau Asia..

yg menyediakan kursus dlm bidang tersebut,saya fikir peluang pekerjaan mesti terbuka luas…… Maka pada bln Jun1993 saya melapor diri di Institut Kemahiran Mara Johor Baharu.......saya kira amat bersesuaian dengan jiwa saya memandangkan cara pembelajarn di situ,banyak latihan amali....kurang membaca....i like sekali....paberet tew....namun hobi memikat tidak terputus juga semasa menuntut di IKMJB.....saya ler satu2nya student yg menyimpan burung terkukur di dalam bilik asrama..dlm cetok sentiasa,hari2 saya keluarkan pikat dan letakkan di kepala katil sepaya xkejung bodynya .........jgn xpercaya fanatik kepada hobi memikat nih membuatkan otak cerdas pergerakan pantas.......tunggu episod seterusnya.......salam sellalu...bellebusss...

Friday, November 16, 2012

Dil To Pagal Heiiiiiii.............asssudddooohh

video
Salam sejahtera se~Tanah Melayu,sambungan dari episod pertama,maka pada tahun 1989 secara rasmi bertukar sekolah dari Sek.Men.Keb.Maran,Pahang ke Sek.Men(RLKT)Felda Lasah,Perak..pada awalnya kesibukan dlm menyesuaikan diri dgn sekolah baru membantutkan seketika hobi memikat terkukur.Terperam sahaja pikat di rumah,saya sedar tanggungjawap saya yg utama adalah memastikan agar tahap pelajaran SPM saya ketika itu haruslah membanggakan kakak dan keluarga saya. Alhamdulillah syukur,pada ujian awal result saya amat membanggakan dlm semua matapelajaran……..poooommmm malatop sudah nama saya disebut2..sentiasa bermain dibibir pelajar dan juga guru2 ketika itu.Saya terglamor suda ketika itu…mempunyai pakej lengkap dari segi rupa dan otak geliga….arrsuddahhh terperasan pullobb…m sorryyy…. Juga menjadi perhatian awec2 melayu terakhir yg trend zaman sekolahnye berkain singkat bertudung zoom tew……antara ramai2 awec tew, ade seorang yg dpt membuatkan ati saya bergetar,maka saya risik2 ler dari kenkawan…jawapannye~Ang kalo dpt tackle itu awec memang ang terrraaarr.. Hoooooommm......memang yg celir saya suka…..berasaskan skill memikat burung terkukur,maka yg celir tu mesti yg terbaik…yg org ramai da terai xmo sangkut racik.. maknakatanye,kalo dpt memang puas ati der….yg pasti usaha tangga kejayaan,membaca jambatan ilmu…andaikata tangga kita simpan bwh jambatan hasilnya langsung xberguna…..Maka strategi pertama dirancang,surat layang ler…semalaman memikir maka terciptalah surat berbau jiwa ngn madah pujangga kata2 indah belaker,pagi nak p sekolah selit dlm beg sekolah.Nak dijadikan cerita…ape punya suwey ari tu,guru disiplin adakn spot cek…ahhsuudaahh mamphoos saya kali ni.Sampai giliran beg saya diperiksa,guru disiplin terjumpa surat bersampul bunga2an tanpa nama dan alamat…..Bole saya buka???tanya guru disiplin kpd saya,Jwpan saya~Dengan segala hormatnya..Silakan cikgu……~teringat pesanan ayah dari kecil lagi~Sebagai anak lelaki,berani bikin berani tanggung..jgn lari atau mengelak kalo da bikin silap...biar kalah or mati bermaruah...lawan tetop lawan.....arrsudddahhh~kata kunci PWSTM tew..... Jahanam saya…..nama mallatop lagi satu kali dlm kes~Cinta Monyet….,makanya saya dan awec tersebut disoal siasat oleh guru disiplin,yg kesiannya awec tu lew…pasai dlm isi kandungan surat tu ada sebut nama dia…kena ler juga….padahal hasrat ati xsempat nk tuju da kantoiii.....mana saya tau rupa2nya awec tu pun syiok kat saya juga...hooommm Dil To Pagal Hei lewwww......kihkih Akhirnya…saya dpt kapel ngn awec tew….kate org kalo kita pakai pikat sedut…terkukur hat tengah mengeram dlm sarang pon bole jatuh tew.. Walopon peristiwa itu agak memalukan saya,untungnya nasib baik kakak saya tidak tau kejadian tersebut…kalo edok mau meleleh taik tinge kena kaunsling tew…..talian hayat ke kg terus lew..... Namun begitu pelajaran saya tetap maintain….terbaekkk….saya diserapkan ke dlm persatuan dan kelab2 sebagai pengurusi or ajk,pendekkata menjadi contoh ler juga…..awok ader??? Masalah suda sampeiiii...mcmmana saya nk dating ngn awec tu tanpa dikesan ato diperasan oleh kakak saya????.....pikir punya pikir…jln terbaik usung pikat mcm azali nk p mikat..padahal p dating hahai…..hudohnye perangai tew…tipu sunat xper gamoknye yew.. Dlm masa yg sama saya juga berkenal2an dgn penduduk tempatan yg memikat terkukur,panjang lar suda langkah saya apabila dema2 pelawa join aktiviti memikat pada hujung minggu…habis suda saya ronda kwasan sekitar antaranya Kg.Perlob,Kg.Lintang,Chemor,dan kawasan sewaktu dengannya….antara pengalaman tidak dapat dilupakan ketika itu, nak amik seko burung rewod terpaksa parking motor seberang sini…..nyeberang sungai atas paras pinggang usung jebak p seberang sana,huuuuuuu…….betul2 lebih punya kerja,apakan daya da setuju ikut otai tew…..polo jew lew.. Dah ditakdirkan rezeki maka rewod tertapau juga ngn pikat saya,saya hadiahkan rewod tersebut kepada penunjuk lokasi….melompat suda dia..seronok xterhingga idaman hati dpt dimiliki. Saya rumuskan pada ketika itu bilangan pemikat tidak seramai sekarang,makanya terkukur hutan tidak secelir sekarang…pendekkata asal pikat mau bunyi jer xkisah bunyi mcm cengkerik or belalang…..burung hutan musti sampai dan teradap,senang benor nk tapau.....xmencabar langsung. Dibandingkan dgn sekarang kalo xdak pikat yg sedut,skill pemikat yg tinggi padan jenjalan mkn angin jer ler.Banyak eko yg saya tapau,tp tidak ada seekor pon yg saya simpan atau tambat,memandangkan memang sifat semulajadi saya hanya suka menangkap jenjarang tambat melainkan yg betul2 lain macam spek ats dari pikat saya.....sekian utk kali ini bellebuusss salam.....

Wednesday, November 14, 2012

awalludin love terkukur.........

Salam sejahtera utk semua peminat seni memikat terkukur Setanah melayu, maaf dipinta andainye sepanjang penglibatan saya dlm arena terkukuran ini…samada dari segi pertuturan,posting ato sebagainya pernah menyinggung mana2 pihak secara sedar ato pon tidak….. Kadang2 mungkin kita berniat bergurau…atau secara umumnya bercerita sahaja,mana tau ato perasan gurauan kita disalah erti oleh sesetengah pihak,tiba2 tergerak di hati ingin bercerita al~kisah tentang penglibatan saya dlm arena memikat ini,bkn bertujuan meriakkan diri atau menunjuk2 Saya didedahkan seawal berumur 7tahun oleh datuk yg menetap di Kg.Darat,Beserah-Kuantan yg mana masih saya ingat ketika itu keliling rumah datuk penuh tergantung dgn sangkar2 layang Pada usia saya 9tahun,datuk ditimpa demam panas sehingga menghembus nafas terakhir.Setelah selesai pengkebumian datuk,nenek mengarahkan salah seorang bapa saudara saya melepaskan semua burung2 tersebut termasuk pikat yang datuk selalu bawa ke laman. Bapa saudara saya awal2 da cekau pikat wat balik umah….wat hiasan katanya.Bagi nenek saya pula setiap kali ternampak burung terkukur pasti berasa sedih dan terharu kerana terkenangkan arwah datuk. Pada usia 10tahun bapa saudara saya menghadiahkan pikat peninggalan arwah datuk kepada saya bersama seekor burung betina,ayah pula memberi sokongan dengan membuatkan sebuah ladung berukuran 8kaki x 4kaki.Maka pada suatu petang setelah siap ladung tersebut secara rasminya saya melepaskan kedua ekor terkukur ke dlm ladung,disamping ayah membeli sepuloh ekor burung puyuh dilepaskan juga ke dlm ladung tersebut.Selang 2minggu xsilap saya,seko terkukur tu asyik duduk di dlm sarang jer xmau keluar. Bila saya jenguk selalu ada seko jer di luar bermain2 di anggo,suspen punya pasal saya pun p jenguk dlm sarang kecik,rupa2nya bertelur suda itu burum….. Mungkin da rezeki gamaknya,terkukur tersebut bertelur hingga 6pasang,bertambah sudah penghuni ladung. Ketika itu musim budak2 seusia saya galak bermain basikal BMX….kayuh sana….kayuh sini…weeleyyy….weeekang sambil2 kayuh basikal ternampak pulak otai2 mengusung jebak memikat terkukur,apalagi minat berputik suda…..himpit sellalu.Felda kg new zealand@Sg.Kertam,maran Pahang…..itulah nama kg kelahiran saya,minat saya disokong pula oleh abg ipar yg menghadiahkan jebak terkukur buatan Pak Long Lepar Hilir~1.Apalagi terus saya
video
tangkap terkukur di dlm ladung yg bertanda kaki kompom arwah datuk yg punya tu,sumbat dlm jebak bwk pi laman terus…da memang asal pikat der…on sellalu…tertapau ler pulop…wah pertama kali tapau pherrrgghhhh….terselop suda…..satu kg cerita xsudah…seminggu cerita yg sama.Bermulalah episod memikat terkukur sellalu.Setiap hari lepas sekolah p mengaji Al~Quran,siap mengaji pukul 4pm bellebus bwk jebak p memikat terkukur……ladung makin sendat.Ayah upgred ladung baru sebiji lagi ukuran 20kaki x 5kaki….terkukur masuk ladung baru, burung puyuh biarkan di ladung lamer,puyuh pun bertelur xrenti….jenuh ler mkn telur puyuh. Masa tu emak dan ayah berniaga kedai mkn,sisa2 mkn yg xhabis campak dlm ladung terkukur….termasuk hampas kelapa ,mee goreng,nasi lemak,nasi dagang…..hooooomm gemuk sudah semuanya.siap bertelur lagi.Seingat aku jumlah paling maksimum penghuni ladung terkukur tersebut termasuk punai tanah lebih kurang 80eko,hasil tangkapan jebak dan jaring. Itu jam tangkap xdak pilih punya,asal dengar bunyi jer setting jebak sellalu.Antara banyak2 yg tapau tu…..ada 3eko yg saya rasa mcm ada kelainan 1~Seekor terkukur yg bunyi langsung xsedap,mcm burum sengau…..cacat suara…xdak selera lar nk tambat pendekkata,berbulu hudoh hitam seakan2 bulu burung gagak,kebasahan umpama kite selam dalam longkang berminyak lepas tu angkat…….haaaa…..anda imagine lar sendiri.Saya xreti menilai burung ketika itu,asal cantik berseri saya campak ladung……..hat nih langsung xdak seri makanya sampai rumah…saya lepas 3hari dlm ladung, mata xsyok saya lepaskan semula…………huhu..padahal itu lar king of de king yer…. 2-Seekor terkukur bersuara sedap kasar tinggi,angguk manyak…..terpesona suda….letak jebak jer bellebus sampai tapi teradap magrib baru jatuh masuk jebak,masuk jut terus start muto….itu jam form~3 daaaa rembat mutor ayah…..sekali pusing2 nk balik tempat yg sama juga….arrsudaaah tersesat suda….stop muto menung2 baca ler ayat2 ketuhanan yg reti…..niat ikhlas mintak ini burum kalo ade yg empunya toiiiiiiiiiinnnggg magik suda terus nampak jln utama……apa da setengah jam pusing tempat yg sama…sampai rumah itu burum biarkan dlm jut…..pasai da mlm der.. Besoknya pepagi campak dlm ladung……bulu santeekkk langsung xjejas walo semalaman duk dlm jut….pusing terus menguku der…..magik jugew…. 3-Seekor terkukur guk~2 cepat,angguk lebat,selang rapat ader rantau,warna bulu kemerah2an….dia lar hiro situ…lambung sana sini…..hambat burung lain Buh jebak terus sampai tp xmo jatuh juga pasai garang bebenor….pantang burung lain lalu dia pon hambat….3hari saya terai tangkap burung ni,ader sikit hairan paseinye bila dia sampai jer mesti ader sekor ular kekuning2an berhampiran dia…….lokasi kawasan penebangn balak di Lepar Hilir~3 yg mana kwns tersebut ketika itu baru dibersih2kn utk ditanam pokok2 sawet rancangn felda tersebut,saya kan hiro juga….xpeduli kat ular tu pon….akhirnya burung tersebut tertapau ngn jaring….hamik nok……masuk jut terus wat balik lepas ladung…terus menguku arrsudaoooohhh….hiro sepanjang masa di dlm ladung dos dia. 2minggu dlm ladung saya terus tambat pasei dio jahat suka hantam lain burung,liar mcm jin……terbang ats sangko berpusing2 mcm nk tercabut kaki,tapi bila kita jauh sikit terus bunyi…..hooomm pelik tp benar….3tahun bela xreti jinak….masuk jebak kepala pecah nampak tempurung paler tp still on mcm biasa. Masuk cetok dihantuk juga paler ke dinding ats cetok pecah paler…tp pacak terus on jugew... Masa terus berlalu,ketika Form~5 saya menemani kakak yg ketika tu mula bekerja sebagai guru di Felda Lasah,sg siput(u) Perak,makanya semua yg didlam ladung saya lepaskan memandangkan tidak mahu menyusahkan emak dan ayah saya memikul beban menjaga binatang2 peliharaan saya tersebut,hanya seekor pelapis di dlm rumah yg saya simpan…itupun ats kerjasama ayah saya memperduli mkn dan minum burung tersebut…….thanks a lot daddy…..ceeewwahh spiking pullob…..anda imagine burung2 peliharaan saya tersebut dilepas serentak anggaran 80eko semuanya… edok ker penuh berkeliaran dikeliling rumah…….ada yg berbulan2 masih bermain di kwsan rumah…..apabila emak saya campak sisa2 makanan burung2 tersebut masih turun makan di belakang rumah saya…. Makanya saya pun berangkat ke Felda Lasah dengan bekal seekor pikat…….. Sekian cerita saya utk kali ini…….jika ada ruang dan waktu pasti akan saya sambung rentetan peristiwa berikutnye Insyaallah…saya doakan yg terbaik utk sahabat2 semua…..moga ceria sentiasa dlm menjalani kehidupan seharian….. Assalamualaikummm………..bellebuussss……

Monday, May 2, 2011

bellebussss......bln april2011 punya.....

memandangkan perhimpunan Pemikat Terkukur Semalaya pada 1st~may2011,maka seko pikat yg bernama~Milo digasak laman tanah dan pelepah xdak kesian disamping utk maintainkan stamina agar tidak berguling di tengah ari takut kehabisan bateri,resutl~tip top.....memberansangkan